top of page

L'Empordà a la copa

Updated: Aug 30, 2021Molts Empordàs formant un de sol. L’Albera, l’Albera marítima, el Cap de Creus, la Mar d’Amunt, el Baix Empordà i la Plana són trossets d’una regió vitivinícola que ens pot mostrar diferents aspectes en forma de vi.


Granit, pissarra, esquist, argila, sauló, sorra són mots que conformen la geologia de l’Empordà. Diversitat de colors i textures que ens regalen vins totalment dispars entre ells en funció del tipus de sòl on viu cada cep.


La influència del mar a tocar de la costa, l’empremta del Pirineu sobre la falda de l’Albera, l’efecte del mar i muntanya sobre la Plana de l’Empordà, la incidència de la Tramuntana a la vinya són aspectes remarcables que faran que els vins empordanesos ens sorprenguin amb uns o altres trets.


Salinitat, tanicitat, acidesa, corpulència, caràcter, estructura, potència, personalitat, intensitat són algunes de les singularitats que podem trobar a la copa de la majoria de vins de la zona, depenent d’allà on siguin. El gran ventall de diferències paisatgístiques i climàtiques de cada petita porció en què podem subdividir aquesta zona fa que, de ben segur, tothom pugui trobar el seu estil de vi entre tots els que ens ofereix.


La diversitat de vins que podem trobar rere el fet de rugir de la Tramuntana a Colera i Portbou, a tocar de mar on el Pirineu es fon amb el Mar Mediterrani, o bé a Cantallops, ben bé als peus de l’Albera, pot ser enorme. De la mateixa manera, els vins que neixen a les vinyes de la Plana, argilosa i granítica, ens sorprendran amb una golositat que ens divertirà a la copa i, per contra, els vins que veuen la llum rere els esquistos de la Selva de Mar amb una enorme influència marítima, ens transportaran entre una sensació d’acidesa i una boca intensa que farà que el record reposi al nostre paladar gràcies a l’ajuda de la gastronomia local, que barreja plats de mar i muntanya.


La fusió de diverses generacions de vitivinicultors en el moment actual també ajuda al fet que els estils d’elaboració de vi tinguin perspectives totalment diferents entre si. El treball mecanitzat i l’agricultura convencional estan donant pas a força projectes petits que basen els seus principis en el treball manual i el respecte pel medi natural i el paisatge, fet que ens mostrarà un canvi de tendència a la copa també, de ben segur.

Tota regió vitivinícola té les seves característiques, però l’Empordà concretament ens obsequia amb una varietat que ens demana tastar-lo, degustar-lo i valorar-lo, perquè amb cada copa d’una subzona empordanesa diferent, estarem tastant el paisatge.


38 views0 comments

Comments


bottom of page